КАФЕТО ПО СВЕТА – ЧАСТ 1

кафето по света haskovo mrcoffee.bg

 

Кафето по света

 

Приятна разходка с Кафето по света.

Идеалните условия за процъфтяване на кафеените дървета се намират по целия свят в екваториалната зона, наречена „Поясът на зърната“, разположена между 25 градуса северна ширина и 30 градуса южна ширина.

Придирчивото кафе арабика расте най-добре на голяма надморска височина в богата почва, докато по-сърдечното кафе сорт робуста предпочита по-висока температура и може да вирее на по – малка надморска височина.

Какво влияе върху качеството и вкуса на КАФЕТО ?

 

С една дума ВСИЧКО. Започваме от сорта на растението, химическия състав на почвата, времето. И преминаваме през количеството на валежите и слънчевата светлина и дори точната надморска височина, на която расте кафето, всичко това влияе на вкуса на крайния продукт.

Тези ключови променливи, съчетани с начина, по който черешите се обработват след бране, допринасят за разликите между кафетата от страни, региони на отглеждане и плантации по света.

Комбинацията от фактори е толкова сложна, че дори от една плантация се откриват вариации в качеството и вкуса на кафето.

Кафето се отглежда в повече от 50 страни по света, включително:

The future of coffee growing and production – DW Documentary

Северна Америка и Карибите

САЩ – Хавай

 

Въпреки, че фермите за кафе се намират навсякъде по Хавайските острови, кафето Kona от големия остров Хавай е най-известното и винаги с голямо търсене. Тук природата осигурява подходящата среда за кафеените дървета по склоновете на активния вулкан Мауна Лоа. Младите дървета се засаждат в черна, вулканична почва, толкова нова, че често изглежда, че фермерите отглеждат разсад в скала. Следобедната сянка от тропическите облаци образува естествен балдахин над дърветата, за да ги предпази от силното слънце, а честите островни дъждове дават на растенията точното количество дъжд. Кафе Kona е внимателно обработено, за да се създаде вкусно богата, ароматна чаша със средно тяло.

Мексиканско кафе

 

Малките мексикански ферми за кафе са по-често срещани от големите плантации, но с над 100 000 производители на кафе Мексико се нарежда като една от най-големите страни производителки на кафе в света. Повечето ферми са в южните щати Веракрус, Оахака и Чиапас. Чаша мексиканско кафе обикновено предлага прекрасен аромат и дълбочина на вкуса, често с подчертана острота. Кафе зърното е отлично за тъмно печене и често се използва в смеси. Мексиканско кафе, обозначено като Altura, означава, че е отгледано на голяма надморска височина.

Кафе от Пуерто Рико

 

Кафето е донесено в Пуерто Рико от Мартиника през 1736 г. и до края на 19 век островът е шестият водещ износител на кафе в света. Големите урагани и конкуренцията от други страни производителки на кафе обаче принудиха острова да търси други средства за икономическо оцеляване. Днес кафе индустрията се възражда с внимателно култивирано кафе от качествени сортове арабика, които се произвеждат по най-високите стандарти. Има два основни района за отглеждане на карибския остров: Grand Lares в южния централен регион и Yauco Selecto в югозападния. И двата региона са известни с кафе с балансираното тяло и киселинност на зърната си, както и с плодов аромат.

Централна Америка
COFFEE от Гватемала

 

Въпреки че може би не е толкова известно като някои от своите съседи от Централна и Южна Америка, кафето в Гватемала има отличителен вкус, предпочитан от мнозина заради богатия си вкус. Има три основни района на отглеждане — Антигуа, Кобан и Уеуетананго — всеки със спиращ дъха суров пейзаж и богата вулканична почва. Микроклиматът оказва силно влияние върху качеството и вкуса на „строго твърдите зърна“ (отглеждани на надморска височина от 4500 фута/1370 метра или по-висока). Това кафе със средно до плътно тяло има дълбочина и комплексност на вкуса, който е почти пикантен или шоколадов.

COFFEE от Коста Рика

 

Коста Рика произвежда само кафе сорт арабика с мокра обработка. Тук е кафето е със средно тяло и остра киселинност, често се описва като еспресо с перфектен баланс. Коста Риканското кафе се отглежда предимно в малки ферми. След прибиране на реколтата, черешите незабавно се транспортират до най-модерните съоръжения за преработка, известни като beneficios, където започва обработката по мокър метод. Внимание към качествената обработка и съвестните методи на отглеждане изградиха репутацията на Коста Рика за изискано кафе.

Други публикации

прясно изпечено кафе от хасково mrcoffee.bg

ЗАЩО ДА КУПУВАМЕ ПРЯСНО ИЗПЕЧЕНО КАФЕ

ПРЯСНО ИЗПЕЧЕНО КАФЕ ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕТЕ ПРЯСНО ИЗПЕЧЕНО КАФЕ ПРЕД МАСОВИТЕ МАРКИ КАФЕ  Нека първо да помислим над разликата между масовите и прясно изпечените кафета. ЦЕНА НА РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ КАФЕ

Виж още
кафемашина lapiccola grande intalia с подарък 300 e.s.e., pods, еднократни кафе дози haskowo mrcoffee.bg

LA PICCOLA OT ДЖАН ЛУКА ВЕНТУРЕЛИ

LA PICCOLA ИЛИ СВЕТЪТ НА МАЛКОТО   LAPICCOLA ОТ ДЖАН ЛУКА ВЕРТУРЕЛИ   LaPiccola е основана от Джан Лука Вентурели. LA PICCOLA е динамична компания със силно екологично убеждение, в

Виж още