• Няма продукти в количката.
  • Няма продукти в количката.
  • Няма продукти в количката.

КАФЕТО ПО СВЕТА – ЧАСТ 1

кафето по света haskovo mrcoffee.bg

 

Кафето по света

 

Приятна разходка с Кафето по света.

Идеалните условия за процъфтяване на кафеените дървета се намират по целия свят в екваториалната зона, наречена „Поясът на зърната“, разположена между 25 градуса северна ширина и 30 градуса южна ширина.

Придирчивото кафе арабика расте най-добре на голяма надморска височина в богата почва, докато по-сърдечното кафе сорт робуста предпочита по-висока температура и може да вирее на по – малка надморска височина.

Какво влияе върху качеството и вкуса на КАФЕТО ?

 

С една дума ВСИЧКО. Започваме от сорта на растението, химическия състав на почвата, времето. И преминаваме през количеството на валежите и слънчевата светлина и дори точната надморска височина, на която расте кафето, всичко това влияе на вкуса на крайния продукт.

Тези ключови променливи, съчетани с начина, по който черешите се обработват след бране, допринасят за разликите между кафетата от страни, региони на отглеждане и плантации по света.

Комбинацията от фактори е толкова сложна, че дори от една плантация се откриват вариации в качеството и вкуса на кафето.

Кафето се отглежда в повече от 50 страни по света, включително:

The future of coffee growing and production – DW Documentary

Северна Америка и Карибите

САЩ – Хавай

 

Въпреки, че фермите за кафе се намират навсякъде по Хавайските острови, кафето Kona от големия остров Хавай е най-известното и винаги с голямо търсене. Тук природата осигурява подходящата среда за кафеените дървета по склоновете на активния вулкан Мауна Лоа. Младите дървета се засаждат в черна, вулканична почва, толкова нова, че често изглежда, че фермерите отглеждат разсад в скала. Следобедната сянка от тропическите облаци образува естествен балдахин над дърветата, за да ги предпази от силното слънце, а честите островни дъждове дават на растенията точното количество дъжд. Кафе Kona е внимателно обработено, за да се създаде вкусно богата, ароматна чаша със средно тяло.

Мексиканско кафе

 

Малките мексикански ферми за кафе са по-често срещани от големите плантации, но с над 100 000 производители на кафе Мексико се нарежда като една от най-големите страни производителки на кафе в света. Повечето ферми са в южните щати Веракрус, Оахака и Чиапас. Чаша мексиканско кафе обикновено предлага прекрасен аромат и дълбочина на вкуса, често с подчертана острота. Кафе зърното е отлично за тъмно печене и често се използва в смеси. Мексиканско кафе, обозначено като Altura, означава, че е отгледано на голяма надморска височина.

Кафе от Пуерто Рико

 

Кафето е донесено в Пуерто Рико от Мартиника през 1736 г. и до края на 19 век островът е шестият водещ износител на кафе в света. Големите урагани и конкуренцията от други страни производителки на кафе обаче принудиха острова да търси други средства за икономическо оцеляване. Днес кафе индустрията се възражда с внимателно култивирано кафе от качествени сортове арабика, които се произвеждат по най-високите стандарти. Има два основни района за отглеждане на карибския остров: Grand Lares в южния централен регион и Yauco Selecto в югозападния. И двата региона са известни с кафе с балансираното тяло и киселинност на зърната си, както и с плодов аромат.

Централна Америка
COFFEE от Гватемала

 

Въпреки че може би не е толкова известно като някои от своите съседи от Централна и Южна Америка, кафето в Гватемала има отличителен вкус, предпочитан от мнозина заради богатия си вкус. Има три основни района на отглеждане — Антигуа, Кобан и Уеуетананго — всеки със спиращ дъха суров пейзаж и богата вулканична почва. Микроклиматът оказва силно влияние върху качеството и вкуса на „строго твърдите зърна“ (отглеждани на надморска височина от 4500 фута/1370 метра или по-висока). Това кафе със средно до плътно тяло има дълбочина и комплексност на вкуса, който е почти пикантен или шоколадов.

COFFEE от Коста Рика

 

Коста Рика произвежда само кафе сорт арабика с мокра обработка. Тук е кафето е със средно тяло и остра киселинност, често се описва като еспресо с перфектен баланс. Коста Риканското кафе се отглежда предимно в малки ферми. След прибиране на реколтата, черешите незабавно се транспортират до най-модерните съоръжения за преработка, известни като beneficios, където започва обработката по мокър метод. Внимание към качествената обработка и съвестните методи на отглеждане изградиха репутацията на Коста Рика за изискано кафе.

Други публикации

Чаша с безкофеиново кафе

На каква степен се мели кафе?

Въпросът „На каква степен се мели кафе?“ вълнува много любители на напитката. Правилната едрина на смилане на кафето е ключов фактор за добрия вкус и аромат. Ако кафето е смляно

Виж още