Търсене

Цена

Категория: Goppion

НАЙ – ДОБРИТЕ GOPPION КОМБО ПРЕДЛОЖЕНИЯ САМО НА  mrcoffee.bg

ПРЕЗ 1859г
В НАШАТА ФАМИЛИЯ
Е РОДЕН: GOPPION.
Нашата история като производители на кафе започва през 1948 г.

Goppion

ПОЗНАВАНЕТО НА СОБСТВЕНОТО МИНАЛО, ЗА ДА ОФОРМИРАТЕ БЪДЕЩЕТО
Да познаваш собственото си минало означава да знаеш стойността на нещата.
Нашата история се основава на разкази на хора, които са израснали изправени пред предизвикателства, много често понасяйки трудности. Хора със силна воля, които успяха да останат ангажирани дори когато нямаше ясен път напред или когато пътят пресичаше граници. Тези хора са преживели големи промени и далечни преселения. Един след друг те усъвършенстваха детайлите на голямата картина, която сме днес: семейство, здраво вкоренено на територията, семейство, което има страст към добрата работа и смелостта да оформя бъдещето.
Една история, нашата история, където старите пътища водят към нови.

LUIGI GOPPION, 1930

Първото име е това на Луиджи Гопион, име, изградено върху изкуплението и интуицията. Луиджи имаше труден живот, типът живот, в който нищо не се дава без цена и бъдещето ви е изцяло във вашите ръце. Изоставен при раждането си през 1859 г. и отгледан в сиропиталище. Малко се знае за живота му като дете, нито пък можем да потвърдим произхода на фамилното му име. Първоначално може да е бил Гьопинген, от германски баща, вероятна хипотеза. Като се има предвид, че тези години бележат края на Втората война за независимост.

„Твърдо вкоренени на територията, със страст към добрата работа и смелостта да оформяме бъдещето“.

Родното място на Луиджи, село Лугиняно, е процъфтяващ търговски център на брега на река Силе, на няколко километра от Тревизо и недалеч от град Венеция.

Търговските дейности процъфтявали и стоки и хора пътували по реката или в карети, движещи се по селските пътища. Много хора идваха и си отиваха. Тук Луиджи имаше интуиция: да отвори бар-ресторант, който също продаваше хранителни стоки в центъра. Неговата идея беше да осигури както храна, така и освежителни напитки на пътниците и търговците, които пресичаха оживеното село.
Така той започнал да пече кафе в чугунения съд над жаравата в камината.
Той го оставяше да се запари след като го свари и го сервираше горещо на клиентите и посетителите на неговия магазин и бар-ресторант. Бизнесът вървеше добре, но животът все още имаше много мъка за него.

Женен четири пъти и четири пъти вдовец, Луиджи има четири деца. Един от тях, Пиетро, роди шест сина: Анджело, Луиджи, Джузепе, Джовани, Оливо и Оторино.

Анджело, най-големият, беше първият, който си тръгна. Той е изпратен като радиотелеграфист в Адис Абеба, Етиопия. Тук той остава след края на войната и на колониалната окупация с брат си Джовани, който междувременно се присъединява към него. Нямаше работа, но трябваше да намерят начин да си изкарват прехраната. Затова те решават да направят това, което знаят най-добре: да отворят малък магазин за италиански хранителни стоки, точно както техният дядо беше направил преди няколко години.

„В Етиопия, родното място на кафето, Анджело опитва от първа ръка най-доброто кафе в света и магията се случи“

Тогава се случи магия: те бяха в Етиопия, където според древни източници кафето е отгледано за първи път и сортът му все още се счита за един от най-добрите в света. В Етиопия Анджело имаше син от Ирен, която се присъедини към него от Италия. Името му е Серджо, роден в Адис Абеба през март 1938 г. Серджо прекарва първите години от детството си в Африка, а след това се връща в Италия около 1942-1943 г. Ситуацията е тежка, Втората световна война бушува и на 7 април 1944 г. Тревизо е разрушен от бомбардировки. Нови начала и заминавания бяха на хоризонта.

Няколко години по-късно, през 1948 г., се появи възможността да се закупи малък бизнес, този на малка пекарна за кафе точно в центъра на град Тревизо. Все повече и повече бъдещето на семейството изглеждаше предопределено да бъде оформено от кафето. Първо Анджело и Джовани, а след това всички останали братя, щяха да бъдат зад тезгяха на магазин, който печеше кафе отзад и работеше като кафене и магазин, продаващ кафе на килограм отпред. Бизнесът се увеличаваше и изискваше по-големи помещения, които щяха да се отворят точно извън града през това десетилетие. В началото на 50-те години на миналия век е открита първата централа, на един хвърлей от центъра на града.

„Тъй като нещо започна да пуска корени във Венето, някой почувства необходимостта да напусне“

Тъй като нещо започваше да пуска корени в родния им край, някой усети нужда да напусне. Именно Оторино, най-младият от шестимата, решава да отиде отвъд океана във Венецуела и да търси късмета си в тази част на света. Той обаче нямаше да бъде сам за дълго, тъй като брат му Оливо се присъедини към него малко след това. Те искаха да видят със собствените си очи мястото, където се отглежда кафе…и там кафето стана и техният живот.
Под марката „Hermanos Goppion“ те стартират Café San Antonio в Каракас, решени да правят кафе в страна, богата на плантации. Оливо се грижеше за печенето, а Оторино се занимаваше с продажбите. Докато Оливо решава да остане, Оторино се връща в Италия през 1958 г., воден от неутолимата си жажда за нови преживявания.

„Работата в Италия се увеличи и първото съоръжение за печене на кафе беше създадено точно извън града“

През 1965 г. червеното „G“, проектирано от архитекта Умберто Факини, най-накрая обединява семейството под новото емблематично лого на марката. Лого за „Fratelli Goppion Industria del Caffè“, което представлява работата на цяло семейство, сбъднатите мечти и опита, натрупан през годините. Същото лого може да се види днес на върха на централата, разположена по протежение на Наполеоновия път между Тревизо и Венеция, открита през 1968 г.

С Анджело, Джовани и Оторино през 1983 г. бизнесът се развива в акционерно дружество. Днес е в ръцете на четвъртото поколение от семейство Гопион. Серхио, Паола, Марио техните деца и след това Силвия, която представлява петото.

„Днес ние ръководим компанията, основана от нашето семейство заедно, с енергия и дълбока благодарност за това, което нашите предци са направили“

Дойде време да тръгнем по нови пътеки, които водят по-далеч. Малко по малко продуктът достига нови пазари. Първо Германия, а след това Полша, последвана от много други дестинации. Това е постепенно израстване, основано на типични човешки качества: доверие, директен контакт, съпричастност. Това са основите на трайни бизнес отношения.
Серхио, Паола, Марио и Силвия ръководят този растеж заедно. Амбицията им да се разширят извън италианските граници беше възнаградена с новото откриване на Goppion Kaffee GmbH във Виена. Подобно на Венеция, австрийската столица беше домакин на първите кафе-барове в страна, която обича кафето и предлага близост до източните пазари. Новото съоръжение беше открито през 2019 г., вдъхновено от духа, вдъхновяващ нашите предшественици, поставили началото на нашата история, но с поглед към бъдещето.