• Няма продукти в количката.
  • Няма продукти в количката.
  • Няма продукти в количката.

Търсене

Цена

Showing all 9 results

Категория: КАФЕ БЕЗ КОФЕИН

 КАФЕ БЕЗ КОФЕИН

 

НАЙ – ДОБРИТЕ КОМБО ОФЕРТИ САМО ОТ mrcoffee.bg

 

От къде идва понятието кафе без кофеин и какво означава то?

 

Кафе без кофеин или казано на Италиянски език декафеинатобезкофеиново“ се отнася за кафе, от което е отстранена по-голямата част от кофеина. Процесът на декофеинизация се извършва върху зелени, непечени кафеени зърна, като целта е вкусът и ароматът да се запазват преди печене.

В повечето от безкофеиновите кафета, кофеинът е отстранен поне на 97%, оставяйки само негови следи в полученото безкофеиново кафе. За сравнение в стандартна чаша безкофеиново кафе от 225 мл съдържанието на кофеин е от 2 до 15 мг, а в нормална чаша кафе с кофеин той е цели 95 мг.

 

Декофеинизация на кафето

 

Декофеизацията е процес на извличане на кофеина от зелено кафе на зърна. Това е сложен химичен процес, който съдържа над 1000 компонента, които определят вкусът и ароматът на кафе зърната и крайното еспресо.

Основната цел на процеса декофеизация е да остави полезните вещества в кафе зърната и да извлече кофеина от тях, като след това той може да бъде използван другаде. Това не се постига на 100 процента и винаги остават следи от кофеин, но съвременните методи запазват аромата и вкуса на кафените зърна с малки примеси на кофеин.

Основната съставка при процеса на декофеизация е използването на вода. Тя се влиза във всички методи за извличане на кофеин, но сама по себе си водата не е разтворител, макар че кофеинът е водноразтворимо вещество. Използват се различни агенти, които ускоряват процеса.

 

МЕТОДИ НА ДЕКОФЕИНИЗАЦИЯ

 

Индиректен метод на декофеинизация

 

Това е метод, при който кафе зърната се накисват в чиста вода за няколко часа. Така се извлича кофеинът, заедно с други вещества и масла от кафето.

Следва отделяне на водата и смесването и с разтворител като метилен хлорид или етил ацетат. След около 10 часа кафе зърната се накисват отново в получената течност, която е отделена от тях, за да могат за абсорбират отново маслата и ароматните вещества.

 

Директен метод на декофеинизация

 

Тук кафе зърната се накисват за 30 минути в топла вода. След като са добре набъбнали, те се изплакват многократно с метилен хлорид или етил ацетат / поне 10 часа /, за да се премахне кофеинът. Следва отделяне на разтвореният кофеин. После кафе зърната отново се нагряват, за да се премахнат всички следи от разтворителя.

 

Процес на декофеинизация с въглероден диоксид

 

Това е един от най – чистите методи за извличане на кофеина от кафето. При него се използват вода и въглероден диоксид. Кафето се смесва с водата след, което кафе зърната я абсорбират и набъбват. Молекулите на кофеина стават подвижни, след което се добавя въглероден диоксид. При налягане от над 100 атмосфери те се смесват и се получава газирана вода като въглеродният диоксид привлича молекулите на кофеина и ги отстранява. После следва изсушаване на кафето. Не се използват никакви химикали.

 

Швейцарска вода за кафе

 

Това е също метод без химикали. Въведен е в Швейцария през 1933 година, а през 1988 година швейцарската вода за кафе и представена на световния пазара.

При него кафе зърната се накисват в гореща вода, разтваря се кофеинът след, което водата се отнема и преминава през филтър с активен въглен. Филтърът олавя големите молекули кофеин, а по – малките заедно с маслата и ароматите минават през него.

Така се получават два резервоара с вода. Един с декофеизирано кафе без аромат и кофеин, и втори с ароматно заредената вода.

Декофеизираното кафе се поставя обратно в чистата от кофеин вода, за да поеме отново ароматите и маслата. Това е напълно органичен процес при, който се отстраняват 99,9% от кофеина.