Няма нищо по-приятно за един любител на кафето от магическия аромат, който се разнася при отварянето на нова опаковка кафе.* За да се наслаждавате на този аромат и плътен вкус по-дълго време, е изключително важно да съхранявате правилно вашето кафе след отваряне на пакета. Производителите обичайно пакетират кафе на зърна и мляно кафе във вакуумирани опаковки или пликове с еднопосочен клапан – това предпазва кафето от досег с въздуха и спомага за запазване на ароматните му масла.
След разпечатването обаче отговорността пада върху нас, потребителите, да опазим тези качества. В тази статия ще разгледаме най-добрите практики за съхранение на кафе у дома, включително съвети за кафе на зърна, мляно кафе, кафе капсули и кафе дози. Ще разберем кои са факторите, които развалят вкуса на любимата напитка, и как да ги неутрализираме.
Защо е важно правилното съхранение на кафето? Правилното съхранение е от ключово значение за запазване на свежестта и аромата на кафето. Кафето съдържа летливи ароматни съединения и натурални масла, които му придават характерния вкус. При неправилно съхранение тези вещества бързо се губят или променят, в резултат на което и най-висококачественото кафе може да загуби чара си. Основните врагове на кафето са въздухът (кислородът), влагата, топлината, светлината и страничните миризми. Щом отворим опаковката и кафето влезе в контакт с кислород и влага, то започва да губи своя аромат. Кислородът окислява кафените масла и причинява „изветряване“ на вкуса.
Влагата може да доведе до овлажняване или дори мухлясване. Прекомерната топлина ускорява развалянето – кафето може да граняса, тъй като високата температура поврежда маслата в него. Интензивната светлина (особено пряка слънчева) също допринася за разграждане на ароматните компоненти. Освен това кафето лесно абсорбира миризми от околната среда – ако го държите близо до подправки или силно ароматни храни, то може да попие от тези аромати и вкусът му да се компрометира.
Накратко: ако не съхранявате кафето правилно, то бързо губи своя свеж аромат и богат вкус. От друга страна, когато спазвате добрите практики, можете значително да удължите „живота“ на вашето кафе и всяка чаша ще бъде удоволствие. В следващите редове ще се запознаем с основните принципи за оптимално съхранение, а след това – с конкретни съвети за различните видове кафе (кафе на зърна, мляно, капсули, дози).
Основни принципи при съхранение на кафе
За щастие, не е трудно да запазим качествата на кафето, стига да следваме няколко основни правила. Ето най-важните принципи за правилно съхранение на кафето у дома:
1. Използвайте херметически затворен съд (кутия за съхранение на кафе)
След отваряне на оригиналната опаковка пресипете кафето – било то на зърна или смляно – в плътно затварящ се контейнер. Най-подходящи са съдове, които не пропускат въздух и светлина: например метална или керамична кутия с гумено уплътнение, или буркан от тъмно стъкло.
Херметически затвореният съд свежда до минимум досега на кафето с кислород и предпазва от влага и чужди миризми. Важно е самият контейнер да не поема аромат (избягвайте пластмаса, която може да задържи миризми) – най-добре е да бъде от неръждаема стомана, керамика или стъкло. Съвет: ако пакетът кафе е вакуумиран и с еднопосочен клапан, може да поставите и самото пакетче вътре в кутията вместо да изсипвате съдържанието директно. По този начин се възползвате от защитата на фабричната опаковка, като я завиете добре и допълнително я затворите в кутия.
2. Съхранявайте кафето на тъмно, хладно и сухо място
Мястото, където държите контейнера с кафе, трябва да бъде далеч от източници на топлина, пряка светлина и влажност. Идеалната температура за съхранение е в умерения диапазон около 10–25°C, с относителна влажност под 50%. Практически това означава да държите кафето в шкаф или килер, който не се нагрява от готварската печка или от слънцето през прозореца. Не го оставяйте на открит рафт, където го пече слънце, нито пък точно до печката или до радиатора.
Влагата също е враг – избягвайте да съхранявате кафе близо до мивката или в прекалено влажни помещения. Хладно, тъмно и сухо – това е златното правило! В такива условия, в плътно затворена кутия, кафето ви ще бъде добре защитено.
3. Не прибирайте кафето в хладилника (освен ако не е наложително)
Много хора се изкушават да държат кафето в хладилник, смятайки, че така ще остане свежо. На теория, хладилникът действително е хладно и тъмно място, което може да забави загубата на аромат. На практика обаче това крие рискове. Първо, влажността в хладилника е висока – кафето лесно ще поеме влага и миризми от други храни там. Дори и затворено в кутия, при всяко изваждане от студа се образува конденз.
Второ, температурните амплитуди при връщане на буркана в хладилника и после изваждането му за приготвяне на кафе създават „термични шокове“, които се отразяват зле на качеството. Маслата в кафето може да се охладят прекомерно и да загубят аромата си. Поради тези причини повечето кафе-специалисти съветват да избягваме съхранението на кафе в хладилник. Изключение може да се направи само ако имате голямо количество кафе, което няма да използвате скоро – тогава по-добре го замразете във фризера, вместо да го държите дни наред в хладилника (за фризера – в следващата точка).
Ако все пак настоявате да държите кафе в хладилника, то задължително го поставете в херметически затворен съд и го дръжте далеч от миризми; също така поддържайте хладилника много чист и на подходяща температура.
4. При нужда съхранявайте кафе във фризер (само кафе на зърна)
Замразяването е метод за дългосрочно съхранение – ниската температура спира почти изцяло процеса на окисляване и така кафето може да се запази за по-дълго време. Това обаче работи най-добре при цели кафени зърна, не и при мляно кафе. Ако сте се снабдили с повече количество кафе на зърна и знаете, че няма да го употребите в следващите 1-2 месеца, може да замразите част от него. Използвайте плътно затворени пликове или кутии, от които сте изкарали максимално въздуха (още по-добре вакуумирайте, ако имате уред). Разделете кафето на порции – например седмични дози – и замразете всяка поотделно. Така при нужда ще размразявате само необходимото количество за седмицата, а остатъкът ще остане дълбоко замразен без да прекъсвате „студа“.
Важно: щом размразите веднъж кафето, не го замразявайте повторно! При повторно замразяване качеството му ще спадне драстично. Когато изваждате кафе от фризера, оставете го да се размрази бавно на стайна температура, без да отваряте контейнера, докато достигне околната температура – така ще избегнете конденза по зърната. Правилно замразеното кафе може да издържи много месеци свежо, но използвайте този метод само при големи количества, които иначе биха се окислили с времето.
5. Купувайте кафе в количества, които можете да изконсумирате свежо
Един от най-лесните начини да имате винаги прясно кафе е да не купувате прекалено много наведнъж. Проверявайте датата на изпичане на кафето при покупка – кафето е най-добро само няколко месеца след изпичане на зърната. Затова е разумно да планирате консумацията си и да се снабдявате с такова количество, което ще изразходвате в рамките на 2–3 седмици, максимум месец. Много специалисти препоръчват покупка на кафе за около седмица напред – така то винаги ще е максимално свежо.
Ако все пак се запасите с повече кафе (например намерили сте добра промоция и сте взели няколко пакета), една полезна тактика е да отделите малко количество за ежедневна употреба, а останалото да държите запечатано. Например сложете в малка кутия толкова кафе, колкото ще ви трябва за 5-6 дни, а основното количество дръжте в отделен, голям херметически съд. Така ще отваряте големия контейнер по-рядко – само при допълване на малката кутия – и основният ви запас ще остава максимално изолиран от въздуха.
6. Избирайте предимно кафе на зърна пред мляно кафе и го смилайте непосредствено преди употреба
Ако имате възможност, винаги си купувайте кафе на зърна вместо предварително смляно. Целите зърна запазват свежестта и характеристиките си до четири пъти по-дълго от смления продукт. Причината е, че вътрешността на зърното е защитена до смилането – докато при мляното кафе всяка частичка е изложена на въздуха и окисляването започва веднага. Смляното кафе има много по-голяма контактна повърхност с кислорода и буквално за минути след смилането част от аромата му се губи. Затова, ако държите на наистина ароматно и плътно кафе, смилайте зърната точно преди да приготвите напитката.
Дори и да нямате кафемелачка у дома, може да си купите кафе на зърна и да помолите да ви го смелят на място в магазина – но настоявайте да не смилат голямо количество наведнъж. По-добре е да смилате по малко и често, отколкото цялото пакетче наведнъж. Помнете: смляното кафе трябва да се използва най-късно до 2 седмици след отваряне на опаковката, иначе започва да губи значителна част от вкуса си. В контраст, добре съхраняваните кафе зърна могат да запазят качествата си 6–8 седмици (1–2 месеца) без съществена деградация на вкуса.
Следвайки горните принципи, вие значително ще удължите живота на вашето кафе след отваряне. Сега нека разгледаме по-подробно как се прилагат тези препоръки при различните форми, в които се предлага кафето – цели зърна, смляно, капсули и монодози.
Съхранение на кафе на зърна (цели зърна)
Кафето на зърна е предпочитан избор на ценителите, тъй като запазва ароматите си най-добре до момента на приготвяне. Правилното съхранение на кафе на зърна гарантира, че всяко зърно ще остане възможно най-свежо до смилане. Ето няколко специфични съвета за този вид кафе:
1. Купувайте прясно изпечени цели зърна
Както вече споменахме, важно е да обърнете внимание на датата на изпичане. Най-хубаво е да купувате кафе, изпечено в последните няколко седмици. Колкото по-скоро след изпичането консумирате зърната, толкова по-интензивен ще е ароматът. Ако кафето стои месеци наред по складове или шкафове, няма как да очаквате същия вкус.
2. Съхранявайте зърната в подходящ съд и среда, както описахме
Дори целите зърна се влияят от въздуха и влагата (макар и по-бавно от мляното кафе). Затваряйте плътно кутията след всяко ползване. Пазете я от топлина и светлина. Ако използвате прозрачeн буркан, дръжте го в тъмен шкаф, за да не го огрява слънце. Не оставяйте плика или буркана с кафе на зърна отворен на плота – освен че ще изветрее, така рискувате и да поеме миризми от кухнята.
3. Използвайте изпечените зърна в разумен срок
Оптимално е до 2-3 седмици след покупката зърната да бъдат изразходени, за да се насладите на пълния им потенциал. Разбира се, цели зърна могат да издържат и по-дълго (месец-два) без да се „влошат“ сериозно, особено ако са съхранявани по всички правила. Но имайте предвид, че интензивността на аромата постепенно спада с времето. Затова най-добре е да планирате така, че да изпивате закупеното количество в рамките на няколко седмици. Ако забележите, че зърната вече не ухаят така силно, както в началото, може би са прекарали твърде дълго на рафта.
4. Мелете непосредствено преди приготвяне
Повтаряме този съвет и тук, защото е ключов: смилането отприщва ароматите, но и ускорява тяхното изветряване. Затова дръжте зърната цели до последния момент. Инвестирайте в домашна кафемелачка – дори и по-обикновена мелачка с ножчета ще свърши работа в началото. Усилието да смелите кафето преди всяко приготвяне си заслужава, защото ще получите несравнимо по-благоуханна чаша кафе.
Съхранение на мляно кафе
Мляното (смляно) кафе е най-уязвимо откъм загуба на свежест. Още при самото смилане ароматните молекули започват да се изпаряват и окисляват, затова готовото мляно кафе изисква специално внимание при съхранението. Ето какво да имате предвид:
1. Дръжте смляното кафе плътно затворено и далеч от въздух
Пресипете го от отворения вакуум-пакет в малък буркан или кутия с добра изолация. Всяко оставяне на отворен пакет на плота дори за няколко часа може да отнеме от аромата му. Ако използвате ежедневно мляно кафе, привикнете да затваряте веднага капачето след дозиране на нужната ви лъжичка.
2. Използвайте смляното кафе възможно най-бързо
Това не може да се подчертае достатъчно: смляното кафе е най-добре да се изразходва в рамките на 1 до 2 седмици след отваряне. Още в първите дни то е най-свежо; до втората седмица все още е добро, но след това вече започва осезаемо да „остарява“. Разбира се, няма да стане вредно, но вкусът става по-плосък и безжизнен. Ако у дома консумирате по-малко кафе и една опаковка ви стига за дълго, обмислете да купувате по-малки разфасовки мляно кафе (например по 200 г вместо 500 г), за да можете винаги да имате прясно отворено.
3. Ако имате излишно количество мляно кафе, обмислете замразяване на отделни порции
По принцип, както споменахме, замразяването на смляно кафе не е идеално и не се препоръчва масово. Но ако сте в ситуация с много повече кафе, отколкото можете да изпиете за 1-2 седмици, единственият начин да го запазите е да го замразите. В такъв случай го разделете на няколко малки пакетчета (за седмица примерно) и ги запечатайте добре.
Когато ви трябва, извадете едно пакетче, размразете го в хладилника за няколко часа или на стайна температура, и използвайте съдържанието в следващите дни. Останалите пакетчета дръжте замразени до момента на употреба. И тук важи правилото: след размразяване не замразявайте повторно остатъка. Имайте предвид, че текстурата на смляното кафе може леко да пострада от фризера (може да стане една идея по-влажно), но ако изборът е между това или да се изветри напълно на стайна температура – по-добре го съхранете на студено.
4. Внимавайте за миризми
Смляното кафе особено бързо попива чужди миризми поради голямата си повърхност. Затова дръжте кутията с кафе далеч от подправки като канела, чесън на прах, къри и т.н., или от ароматни чайове, които могат да „споделят“ аромата си. Също така не съхранявайте кафе (дори затворено) непосредствено до лук, чесън или други силно миришещи продукти в килера. Нежеланите аромати могат да проникнат през микроскопични пролуки. Добра идея е да имате отделен рафт или кутия само за кафе и свързани продукти, за да не се омесват миризмите.
Съхранение на капсули за кафе
Кафе капсулите се наложиха като изключително удобен вариант за приготвяне на една чаша еспресо – бързо, чисто и с предварително дозирана смес. Но как стои въпросът със съхранението на капсулите? Добрата новина е, че капсулите са проектирани така, че максимално да запазят свежестта на кафето, което съдържат.
Повечето кафе капсули (например тези за системи като Nespresso, Dolce Gusto, Illy и др.) представляват херметически запечатани капсули от алуминий или специална пластмаса. След изпичане и смилане на кафето, то се дозира и пакетира в капсулата в контролирана среда, без наличието на кислород. Вътре в капсулата кафето е запазено от контакт с въздуха и влагата, което предотвратява окисляването и гарантира оптимална свежест до момента на приготвяне. Това означава, че при правилно съхранение капсулите могат да запазят вкуса на кафето почти неподChanged дълго време.
Все пак, „правилно съхранение“ на кафе капсули означава да ги държите при нормални стайни условия, далеч от екстремна топлина или влага. Макар самите капсули да са запечатани, не е добра идея да ги държите например до работеща печка или на място, където ги огрява директно слънце часове наред – високата температура може да повлияе на кафето вътре или да повреди опаковката. Най-добре ги съхранявайте в кухненски шкаф или в специален органайзер/стойка за капсули на плота, но на разстояние от котлони и фурни. Температурата на помещението трябва да е умерена (стайната е окей), а влажността – ниска, както и при другите форми на кафе.
Производителите обикновено отпечатват срок на годност или най-добър до дата върху опаковката на капсулите. Тази дата обикновено е около 12 месеца след производството – например Nespresso гарантира свежест на капсулите си до една година след покупка. Това не значи, че след тази дата капсулата изведнъж се „разваля“ – кафето вътре няма да стане опасно, но е възможно постепенно да губи от богатството на вкуса и аромата. Затова се препоръчва да използвате капсулите преди изтичане на този срок за максимално удоволствие.
Още няколко съвета за съхранение на капсули за кафе:
1. Дръжте капсулите в оригиналната им кутия или в контейнер
Ако сте отворили кашонче с капсули, старайте се да го затваряте обратно, за да не се търкалят капсулите открито. Може да ги прехвърлите и в кутия или чекмедже за капсули, което ще ги пази от прах и светлина. На пазара има различни органайзери – въртящи стойки, чекмеджета, кутии – изберете това, което ви е удобно. Основното е, че капсулите не изискват вакуум или супер херметизация от наша страна, тъй като те самите са херметични. По-важно е удобството и да са подръка, когато ви се допие кафе.
2. Не излагайте капсулите на влага
Ако по някаква причина капсулите се намокрят отвън (например държали сте кутията на влажно място), подсушете ги добре преди употреба. Капсулите обикновено са алуминиеви (например Nespresso) или пластмасови (Dolce Gusto) – и двата материала могат да корозират или пропуснат, ако стоят във вода или много влажна атмосфера продължително.
3. Студено време?
Няма проблем. Капсулите могат да издържат и на по-ниски температури (например ако ги държите в неотопляем килер през зимата), стига да не са подложени на конденз. Внезапното пренасяне от студено на топло може да доведе до образуване на влага по тях, затова ако складирате капсули на студено, оставете ги да се аклиматизират за кратко при стайна температура преди да отворите опаковката им. Това обаче са екстремни случаи – най-често, просто ги дръжте някъде в кухнята, където не е прекалено горещо или влажно.
Съхранение на кафе дози (монодози E.S.E. и др.)
Кафе дозите са друг популярен формат за еднократна доза кафе, най-често под формата на хартиени подложки (монодози по стандарта E.S.E. – Easy Serving Espresso, с диаметър ~44мм) или т.нар. „меки“ подове (за системи като Senseo). Тези дози представляват предварително пресовано и дозирано количество смляно кафе (обикновено около 7 грама), обвито в специална филтърна хартийка. Предимството им е, че са индивидуални – една доза за едно перфектно еспресо – и са много удобни и чисти за употреба. Как да съхраняваме кафе дозите правилно?
Повечето хартиени кафе дози се предлагат индивидуално опаковани във фолио. Например стандартните E.S.E. дози често идват всяка в собствено пакетче, запечатано фабрично. Това е голям плюс за съхранението – индивидуално опакованите дози са чисти, компактни и лесни за съхранение. Просто държите пакета (кутията) с дозите на сухо и тъмно място и изваждате доза по доза при необходимост. Докато опаковката на отделната доза не е отворена, кафето вътре е защитено от влагата и въздуха.
Ето няколко насоки, за да бъдат вашите кафе дози максимално свежи:
1. Съхранявайте на сухо, чисто и проветриво място, далеч от слънчева светлина и топлина
Този съвет, даден от производителите на кафе дози, обобщава всичко – дръжте дозите в помещение без висока влажност, нека около тях има циркулация на въздух (не ги затрупвайте до стена с влага), и ги пазете от пряко слънце и горещина. На практика, един кухненски шкаф или рафт в трапезарията вършат чудесна работа.
2. Не отваряйте дозата преди момента на употреба
Звучи очевидно, но все пак – не разопаковайте индивидуалната доза по-рано, отколкото смятате да я поставите в машината. След отваряне тя е като мляно кафе – ще започне да губи аромат. Ако случайно сте отворили повече дози, отколкото ще изпиете (например при демонстрация или грешка), по-добре веднага сложете излишните отворени дози в плътно затварящ се съд, изтискайки въздуха, и ги използвайте възможно най-скоро. Обаче идеално е всяка доза да се отваря непосредствено преди приготвяне на едно кафе.
3. Ако кафе дозите не са индивидуално пакетирани
Има и варианти, при които кафе дозите са пакетирани по няколко заедно в общо фолийно пликче (например 18 дози в пакет). При отваряне на такъв пакет, останалите неизползвани дози вътре вече са изложени на въздуха. В този случай е важно да ги преместите в херметическа кутия веднага щом отворите пакета, или ако самият пакет има „цип“ – да го затворите плътно, изкарвайки максимума въздух. Можете дори да поставите целия пакет в допълнителна кутия за по-добра изолация. Целта е да предотвратите изсъхването и окисляването на останалите дози до следващото приготвяне.
4. Температурни условия
Кафе дозите, подобно на капсулите, не обичат екстремни температури. Не е нужно да ги държите на студено – стайната температура е достатъчно добра. Избягвайте обаче горещи места (например върха на кафе машината, ако се нагрява, не е подходящо място за складиране на дози).
5. Срок на годност
Проверете опаковката – обикновено кафе дозите също имат отбелязан срок „най-добър до“. Често той е около година от датата на производство, подобно на капсулите. Филтърните дози са запечатани достатъчно добре, за да издържат месеци наред, но все пак, колкото по-близо до датата на производство ги използвате, толкова по-добре. Ако имате голям запас, придържайте се към ротационен принцип: първо използвайте по-старите (първи купени) дози, за да не останат най-дълго именно те.
6. Организация
Ако държите дозите си в кутия или буркан, можете да сложите етикет или бележка с датата на отваряне на пакета. Така лесно ще следите колко време е минало. Също, дръжте различните видове отделно – например ако имате дози с различни блендове или марки, съхранявайте всеки вид в отделна секция или контейнер, за да не се смесват ароматите им (макар и опаковани, понякога лек аромат може да се прокрадне).
Заключение: насладете се на перфектната чаша кафе всеки ден
Правилното съхранение на кафе не изисква сложни техники – нужно е само малко внимание и подходящи условия. Като обобщение, помнете че въздухът, влагата, топлината и светлината са врагове на ароматното кафе, а плътно затвореният съд, хладното и сухо място и разумното планиране са вашите съюзници. Независимо дали предпочитате кафе на зърна, мляно кафе, кафе капсули или кафе дози, грижата за тяхното съхранение ще се отплати многократно с по-богат вкус и аромат във всяка чаша.
В онлайн магазин за кафе mrcoffee.bg разбираме колко е важно любимото ви кафе да бъде свежо от първата до последната чаша. Ето защо предлагаме богата селекция от висококачествени кафе на зърна, прясно изпечени блендове и първокласно мляно кафе, както и удобни капсули и E.S.E. дози – за да откриете идеалния формат за вас. При правилно съхранение у дома ще можете да се наслаждавате на всяко от тези кафета така, както сме ви го доставили – с автентичния му аромат и вкус. Спазвайте съветите от това ръководство и ще си гарантирате перфектната чаша кафе всеки ден. Защото животът е прекалено кратък, за да пием изветряло кафе – нека всяка глътка бъде истинско удоволствие!

