КАФЕТО ПО СВЕТА – ЧАСТ 2

КАФЕТО ПО СВЕТА - ЧАСТ 2 ИЗЖИВЕЙТЕ С ЕДНО СТРАХОТНО КАФЕ ПЪТЕШЕСТВИЕ ХАСКОВО mrcoffee.bg

 

КАФЕТО ПО СВЕТА – ЧАСТ 2


Южна Америка
КОЛУМБИЙСКИ КАФЕ ЗЪРНА

 

Кафето по света част – 2 започва разбира се с Колумбия. Тази Държава е може би най-известният производител на кафе в света и е на второ място в света по годишно производство. Високият стандарт на съвършенство се поддържа с голяма гордост и внимателно отглеждане в хиляди малки семейни ферми в цялата страна. Такава грижа и внимание води до постоянно добри, меки кафета с добре балансирана киселинност. Суровият колумбийски пейзаж осигурява перфектната естествена среда за отглеждане, но теренът затруднява транспортирането на събраните кафе зърната до центровете за производство и експедиция. Дори днес това често се прави с мулета или джипове. Colombian Supremo, най-високият клас, има деликатна, ароматна сладост, докато Colombian Excelso Grade е по-мек и малко по-кисел.

НАЙ – ГОЛЕМИЯТ ПРОИЗВОДИТЕЛ НА КАФЕ В СВЕТА

БРАЗИЛИЯ

 

Бразилия е най-големият производител на кафе в света, с привидно безкрайни пространства за неговото производство. Плантациите за кафе в Бразилия често покриват огромни площи земя и се нуждаят от стотици хора, които да ги управляват, за да произвеждат огромни количества кафе. Отглеждат се както арабика, така и робуста, а климатът, качеството на почвата и надморската височина определят кой сорт ще расте най-добре в определен регион. Хубавата чаша бразилско кафе е бистра, сладка, със средно тяло и ниско киселинно съдържание.

ИЗТОЧНА АФРИКА
ЕТИОПИЯ

 

Легендата за кафето разказва за откриването на първите кафе дървета в Етиопия – не е трудно да се повярва, че кафето произхожда там, където горите от диви кафе дървета все още са основният източник за реколта. Обикновено мокро обработено, кафето от Етиопия идва от един от трите основни района на отглеждане – Сидамо, Харар, Кафа – и често носи едно от тези имена. Чашата с етиопското кафе има тенденция да предлага забележително и смел профил: пълен аромат, малко земно и плътно тяло.

КЕНИЯ

 

Кенийското кафе е добре известно и харесвано, както в САЩ, така и в Европа. Зърната дават остра, плодова киселинност, съчетана с плътно тяло и богат аромат. Кафето се отглежда в подножието на планината Кения, често от дребни фермери. Кенийските производители наблягат на качеството и в резултат на това процедурите за обработка и сушене се контролират и наблюдават внимателно. Кения има своя собствена уникална система за оценяване. Кенийското AA е най – голямото зърно в система за класификация с 10 размера, а AA+ означава, че е отгледан в имоти.

ЗАПАДНА АФРИКА
КОТ Д’ИВОАР

 

Кот д’Ивоар е един от най-големите световни производители на кафе Робуста, което е силно ароматно с леко тяло и киселинност. Този сорт е идеален за по-тъмно печене, така че често се използва в смеси за еспресо.

АРАБСКИ ПОЛУОСТРОВ
ЙЕМЕН

 

В страната, където кафето за първи път е култивирано за търговски цели, кафето все още се отглежда по стария, доказан от векове начин. В малките терасирани градини на семейни ферми почти винаги можете да намерите няколко кафе дървета. Тъй като водата е оскъдна в тази суха земя, кафе зърна отглеждани тук, обикновено са по-малки и по-неправилни по размер и форма. Липсата на вода също означава, че кафеените череши ще бъдат преработени на сухо след прибиране на реколтата. Резултатът е, че йеменското кафе има отличителен вкус, който е дълбок, богат и не прилича на никой друг.

В древни времена, когато кафето се доставяло от прочутото йеменско пристанище Мока до дестинации по целия свят, думата Мока станала синоним на арабско кафе. Холандците комбинират арабско кафе с кафе, отгледано на остров Ява, за да направят първата смес от кафе – и все още добре известна днес – Мока Ява.

АЗИЯ
ИНДОНЕЗИЯ

 

Индонезия, една от най-големите държави в света, която се състои от хиляди острови. Няколко от по-големите острови — Суматра, Ява и Сулавеси — са известни по целия свят с висококачествено кафе. Кафееното растение е въведено в Индонезия от холандски колонисти през 17-ти век и скоро страната оглавява световното производство. Днес преобладават малки ферми за кафе от 1-2 декара и по-голямата част от него е сухо преработено. Индонезийските кафета се отличават с подчертано наситено, плътно тяло и лека киселинност.

Индонезия е известна и със своите фини отлежали кафета, които са били държани за определен период от време от фермери, които са искали да ги продадат на по-високи цени. Съхраняването нежно състарява кафето в топлия и влажен климат на Индонезия и води до кафе, възнаградено с още по-дълбоко тяло и по-малко киселинност. Този процес не може да бъде съпоставим — дори и с днешната технология.

ВИЕТНАМСКОТО КАФЕ


Първоначално кафето идва във Виетнам в средата на деветнадесети век, когато френски мисионери донасят дървета арабика от остров Бурбон и ги засаждат около Тонкин. Съвсем наскоро кафето беше въведено отново и кафе индустрия се разрастна толкова бързо, че Виетнам бързо се превръща в един от най-големите производители в света. Днес малки плантации, разположени в южната половина на страната, произвеждат предимно кафе Робуста. С лека киселинност и меко тяло с добър баланс, виетнамското кафе често се използва за смесване.

Други публикации

прясно изпечено кафе от хасково mrcoffee.bg

ЗАЩО ДА КУПУВАМЕ ПРЯСНО ИЗПЕЧЕНО КАФЕ

ПРЯСНО ИЗПЕЧЕНО КАФЕ ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕТЕ ПРЯСНО ИЗПЕЧЕНО КАФЕ ПРЕД МАСОВИТЕ МАРКИ КАФЕ  Нека първо да помислим над разликата между масовите и прясно изпечените кафета. ЦЕНА НА РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ КАФЕ

Виж още
кафемашина lapiccola grande intalia с подарък 300 e.s.e., pods, еднократни кафе дози haskowo mrcoffee.bg

LA PICCOLA OT ДЖАН ЛУКА ВЕНТУРЕЛИ

LA PICCOLA ИЛИ СВЕТЪТ НА МАЛКОТО   LAPICCOLA ОТ ДЖАН ЛУКА ВЕРТУРЕЛИ   LaPiccola е основана от Джан Лука Вентурели. LA PICCOLA е динамична компания със силно екологично убеждение, в

Виж още