КАФЕТО – ПОНЯТИЯ И ХАРАКТЕРИСТИКИ

кафето понятия и характеристики haskovo mrcoffee.bg

КАФЕТО – ПОНЯТИЯ И ХАРАКТЕРИСТИКИ

 

Какво за нас е кафето? С каква цел пием нашето еспресо? Въпросите свързани с кафето са изключително много, а по важното, е че на всеки от тях може да се отговори по различен начин и всеки отговор да бъде верен. Пийеки кафе вие имате конкретни предпочитания към вкусовите му качества, дължината, плътността и други. Ако пиете винаги едно и също еспресо и Ви го заменят с друго вие веднага ще усетите разликата. Няма нужда да бъдете профисионалисти, за да го разберете. Когато сте свикнали на определен вкус и той ви бъде подменен, Вие няма да изпитате насладата, която очаквате и веднага ще доловите разликата.

ПОНЯТИЯ СВЪРЗАНИ С ВКУСА НА КАФЕТО

 

ТЯЛО – Вашето еспресо може да бъде с плътно тяло, но също така и със средно или леко тяло. Това е усещанета за плътност на вашата напитка. Ако обичате да консумирате по плътно кафе вие определено трябва да се насочите към кафе бленд с повече робуста и изпичане средно към тъмно. В същото време много хора обичат да консумират меко еспресо, което предполага по – светло до средно изпичане с по – голямо количество сорт Арабика в сместа или 100% сорт Арабика.

КИСЕЛИННОСТ НА КАФЕТО

 
Палитрата от вкусове на кафето е огромна. Един от основните е киселинността. Тя може да бъде цитрусова на горски плод, лайм и прочие. Имайте предвид, че колко по – кисело е едно кафе с предполага, че качеството му е по – високо. Кисели кафета са основно сорт Арабика и някои Specialty сорт Робуста, а това определено гарантира отлично качество.
 

 ГОРЧИВАНА НА КАФЕТО

 

Ако предпочитате по горчиво еспресо, то вие определено сте фен на силните, тъмно изпечени кафе зърна сорт Робуста. Тези кафета, са богати на кофеин, а еспресото е изключително плътно с кремообразна текстура.  Да точно така вкусът на тъмен шоколад е вашият любим кафе вкус. Когато горчивината е умерена с приятен послевкус на какао, тя добавя страхотна дълбочина на вашето любимо еспресо.

 

ВКУСОВИ НОТКИ И ПОСЛЕВКУС

 
Вкусовите нотки и послевкусът правят вашето еспресо отличаващо се от всички останали. Именно поради тях Вие предпочитате конкретната кафе смес / бленд/. Вкусъ на кафето е смес от вкусовете на различните сортове кафе и начинът им на изпичане преди да бъдат добавени към конкретната смес. Те варират изключително много и вие можета да се насладите, както на горе описания тъмен шоколад и какао, така и на карамел, цитрус, млечен шоколад, ядки и т.н. Разбира се голяма част от тези вкусове могат да бъдат хванати само от професионални каптестери, но определеният профил на вашето еспресо Вие ще го доловите и без да бъдете експерт.
 

СЛАДОСТ НА КАФЕТО

 

Това е тази нежна и приятна карамелена, лешникова или цитрусова нотка, която допълва вкусът останалите вкусове в кафето. Тук не говорим за захрна сладост, а по скоро нежния допълвъщ вкус.

 

ПОСЛЕВКУС

 

Какво е послевкусът ли? Дългият и приятен послевкус усдължава насладарта от вашето еспресо. Именно той е виновникът следвъщият път да се върнете на определеното място, за да потърсите конкретният кафе бленд, който знате, че ще ви хареса.

 

Как да тренираме за Cup Taster Championship?

Други публикации

GARIBALDI CAFFE mrcoffee.bg

ИСТОРИЯТА НА КАФЕ GARIBALDI

История на кафе GARIBALDI !!!   – КОМПАНИЯ –   СЕМЕЙНА ИСТОРИЯ   НИЕ СМЕ GARIBALDI – Нашите клиенти винаги са познавали и оценявали нашето кафе. Но не всеки знае,

Виж още